26.3.2021

Matkakertomus

Heips

Rutut ovat tänä talvena viihtyneet enimmäkseen kotiSuomessa. Nyt saatavat rokotteet voivat pelastaa tulevan talven Rutu-matkat. Ei muuta kuin karttoja esiin ja suunnittelemaan tulevaa!

Jos haluat jakaa täällä blogissa kuluvan talven reissun tunnelmia niin pistä kirjoituksesi sähköpostilla osoitteeseen rutusakki@gmail.com.

Ensimmäisen matkakertomuksen toimittivat Sirpa ja Jukka Ahtola.

    Mukavaa kevätaikaa!  Anne ja Vesa Kuutila

_______________________________________

Rutumatka talvella 2020 - 2021


Vastoin oletustamme korona ei ollutkaan ohimenevä flunssa-aalto. Palasimme keväällä 2020 häntä koipien välissä Espanjasta kotiin ja odotimme syksyllä tilanteen jo olevan ohi. Niin ei kuitenkaan käynyt. 

Päätimme siitä huolimatta uusia matkamme. Saimme osaksemme paheksuntaa, arvostelua ja huomautuksia vastuuntunnottomuudesta ja ihmettelyä siitä, miten me uskallamme lähteä tällaisena aikana. Matkamme alkoi 10.10.2020 Ruotsin kautta Saksaan, Ranskaan ja Espanjan Santa Polaan. 

Menomatkalla ei ollut mitään esteitä, viivytyksiä eikä rajamuodollisuuksia. Jo matkalla opimme maskin käytön, joka keski - ja etelä-Euroopassa oli pakollista. 

Elämä Santa Polassa jatkui kutakuinkin normaalina maskipakkoa lukuun ottamatta. Vain yksi suomalainen pariskunta oli uskaltautunut alueelle meidän lisäksi. Myöhemmin tuli vielä yksi lisää sekä muutama ruotsinsuomalainen. 

Meitä oli pieni, mutta tiivis joukko ja yhdessä kävimme ruokailemassa Isänpäivänä, shoppailemassa, nähtävyyksiä katselemassa ja markkinoilla. Ostoskeskuksissa ja markkinapaikoilla oli kulkusuunnat merkitty ja niissä oli väljyyttä asiakasmäärien rajoitusten vuoksi. Pelasimme Rummikubia, vietimme glögijuhlaa, söimme joulupuuron yhdessä ja pidimme lettukestit. Tällöin vielä yhdessä sai kokoontua 6 henkilöä. 

Joulunpyhien, uuden vuoden vieton ja loppiaisen jälkeen koronatilanne Santa Polassa räjähti. Silloin ilmaantuvuusluku 100.000 asukasta kohti oli 1900! Uusia rajoituksia otetiin käyttöön. Enää sai olla vain oman väen kesken ja ulkonaliikkumiskielto oli klo 22.00 - 06.00. Yli 50.000 asukkaan kaupungit suljettiin viikonlopuiksi pe klo 15.00 - ma 06.00. 

Aika kului arkisten askareiden parissa ja skootteriajeluilla lähiympäristöön kahdestaan eikä paikallisten mielestä tiukat rajoitukset juuri meidän elämäämme vaikuttaneet. 

Maaliskuun alussa ilmaantuvuusluku oli jo laskenut 130 tapaukseen ja 15.3. tapauksia oli enää 34, mutta päätimme kuitenkin Suomen huonosta tilanteesta  riippumatta palata kotiin, koska Isänpäivä ja pääsiäinen oli tulossa ja lukemat varmasti muuttuvat Espanjassa huonommiksi sen jälkeen, koska sukulaisia tavataan isolla joukolla. 

Kävimme ennen kotimatkan alkua Espanjassa  koronatesteissä, koska Ranska vaati korkeintaan 72 tuntia vanhan tuloksen ja Saksa 48 tuntia. Rajan ylitykset sujuivat ongelmitta. Lyybekissä sitten kävimme pikatestissä, koska Finnlines vaati testin ennen laivaan pääsyä. 

Helsingin satamassa otettiin jälleen maahantulijoilta koronatestit. Kotiin päästyämme jäimme karanteeniin, jonka olisi voinut välttää vielä yhdellä testillä. 

Kaiken kaikkiaan kannatti talvehtia etelässä näin poikkeusvuonnakin vaikka matka olikin erilainen edellisvuoteen verrattuna, jolloin yhteistä tekemistä oli isolla porukalla lähes joka päivä. 

Terveisin Sirpa ja Jukka Ahtola sekä muut RutuC:t!